telefon: 531 043 433

czynny w godzinach: 9:00-17:00

e-mail: art@sarzynski.com.pl

O mnie

fot. Marta Zgierska & Maciej Rukasz / agencjablowup.com / Projekt Kreatywni
Projekt Kreatywni jest realizowany i finansowany przez Wydział Strategii i Obsługi Inwestorów Miasta Lublin

Witam. Nazywam się Iga Sarzyńska. Jestem inicjatorem i głównym projektantem Pracowni Artystycznej Sarzyński.

Tradycja piekarska mojej rodziny sięga niemal stu lat. Los chciał, że również ja zostałam „zarażona’” bakcylem piekarsko-cukierniczej pasji.
Cała historia rozpoczęła się w Lublinie, gdzie moi pradziadkowie prowadzili 2 piekarni na Starym Mieście. Jedna z nich mieszczącą się na ul. Noworybnej przejął mój dziadek, który w latach osiemdziesiątych dwudziestego wieku przeniósł działalność do Kazimierza Dolnego, na ul. Nadrzeczną.

Dzieło dziadka kontynuował również mój Tato, Mistrz Piekarski Cezary Sarzyński. To właśnie on, od najmłodszych lat zaznajmiał mnie ze sztuką piekarsko-cukierniczą, pokazywał jak zabawę połączyć z artyzmem.
Dzięki tacie zaczęłam marzyć i dzięki niemu marzenia zaczęły stawać się rzeczywistością. Cztery lata temu, nie zapominając o tradycji postanowiłam do rodzinnej firmy wprowadzić innowacje. Tak powstała Pracownia Artystyczna.

Jestem perfekcjonistką i staram się, aby takie były rzeczy, które tworzę. Wszystkie pierniczki, babeczki oraz torty zdobię ręcznie z dbałością o każdy detal.
Inspiracją są dla mnie m.in. ciasteczka i torty tworzone przez Peggy Porshen. Jest ona jednym z najbardziej znanych i cenionych cukierników na świecie, a to co robi zachwyca i motywuje mnie do ciągłego szukania nowych pomysłów i doskonalenia się. Dlatego też, aby choć trochę dorównać mojej idolce wybrałam się w półroczną podróż po Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. W czasie mojej przygody miałam okazję doskonalić swój kunszt w akademiach: Baking Arts w San Francisco i Bonny Gordon School w Toronto. Praktyki nabrałam też w cukierni Krambs Cakes w tętniącym życiem mieście San Rafael.

Cukiernictwo stało się moim życiem... Nie wyobrażam sobie, bym mogła robić cokolwiek innego...

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.